Wapen Hooge en Lage Mierde

Wapen Hooge en Lage Mierde

16 juli 1817: “Van lazuur, beladen met St. Stephanus, staande op een terras, uit de regter bovenhoek beschenen door een zon, alles van goud.”

Geschiedenis van het wapen
De inwoners van Mierde kregen in of voor 1340 privileges van de hertog van Brabant. De oudste bewaard gebleven schepenakte van Mierde dateert van 1350, waaraan een zegel heeft gehangen met het omschrift “sigillum scabinorum libertatis de Mierde.” Van dit zegel zijn afdrukken uit 1445 en 1550 bekend. Zij vertonen Sint-Steven, die met de rechterhand het gevierendeelde wapen van Brabant en Limburg vasthoudt en in de linkerhand een steen draagt. Op latere zegelafdrukken zal het wapenschild moeilijker te onderscheiden zijn geweest, zodat de burgemeester van Hooge en Lage Mierde op 6 december 1815 aan de gouverneur van Brabant meedeelt, dat de gemeente een stempel had bezeten, waarin "St. Stephanus [was afgebeeld] omringd met de woorden: de vrijheid van Mierden" voorkwam. Op de tekening, die een rond stempel voorstelt, komt de heilige voor, staande voor een heuveltje. Linksboven schijnen stralen uit een zon of wolk. Het bij diploma van 16 juli 1817 aan de "Gemeente van Mierden" bevestigde wapen is omschreven als bovenstaand. De kleuren zijn de rijkskleuren.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 24002.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in het Samenwerkingsgebied Regio Midden-Brabant [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, november 1993].
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 265 en 282-283.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hoefsmid aan het werk
Screenprint van www.watstaatdaer.nl,
RHCe / Beeld- en geluidcollectie Son en Breugel, 50 jarig bestaan Zusters van Liefde
images/hourglass.png

ZOEKEN...